Johan “Julf” Helsingius
Tiktok, Tik Tok … – tickar klockan för det globala nätet?
23 oktober 2020
På en e-postlista för gamla internetgråskägg frågades nyligen ”Hur skulle vårt liv med covid-19 ha sett ut utan internet?”
Många av oss grävde fram minnen från tidsepoken med nationella telemon…
Internet 50 år?
20 december 2021
Som många av er säkert läst och sett, är det nu över 50 år sedan det första meddelandet sändes mellan två datorer på ARPANET-nätet. Detta har varit orsaken till en mängd olika artiklar och tillställni…
Bra nog är bra nog – IPv6 och 5G
30 augusti 2019
Jag sitter och skriver denna kolumn ombord på KLM:s Airbus 330 på väg hem från ICANN64-mötet i Kobe, Japan. Den här gången skedde där inget riktigt minnesvärt, men många av oss tänkte tillbaka på INET…
Jorden är platt
24 april 2022
Jag har några vänner som är äkta hifi-fanatiker. Nyligen ville en av dem demonstrera sitt nya ljudsystem, med en digital spelare som spelade musik från en hårdskiva via nätet. Det han var mest stolt ö…
Är jag paranoid eller realist?
7 februari 2019
Jag har ett problem: jag behöver en ny mobiltelefon. Min Jolla har tjänat väl, men är för begränsad, inkompatibel och börjar få ålderskrämpor. Min billiga Android-telefon som jag bara använder när det…
”Nån har stulit nycklarna till nätet.” Hur kan man skriva en spännande thriller baserat på en av de mest långtråkiga administrativa procedurerna på nätet?
20 december 2021
Intressant nog har ICT-proffset och deltidsförfattaren Åsa Schwartz lyckats med att i sin bok ”De sju nycklarna” skriva en spännande thriller baserat på en av de mest långtråkiga administrativa proced…
Vi hade en dröm
25 oktober 2018
Medges – drömmen var en aning naiv och enkel. Som ICANN:s motto lyder, ”One World, One Internet”. Ett globalt nät som når alla, oberoende av kulturer eller nationella gränser. En global kultur (naturl…
Nät, rör eller röra?
31 augusti 2018
För 12 år sedan skrattade många av oss åt dåvarande amerikanska senatorn Ted Stevens (Alaska) som kallade nätet för ”en serie rör”. Analogin ”a series of tubes” användes av Stevens för att argumentera…
GDPR-huvudvärk. “En relevant fråga är om Whois faktiskt fortfarande behövs, det finns många andra sätt att spåra nätkriminalitet”
22 juni 2018
Vid det här laget har vi väl alla hört alldeles tillräckligt om EU:s allmänna dataskyddsförordning, GDPR, men det har varit en alldeles speciell huvudvärk för ICANN (Internet Corporation for Assigned …