Alf Rehn
Rädd, räddare, ledare?
13 april 2022
År 1996 skrev Intels mångårige vd Andy Grove sina memoarer i form av en managementbok, och bestämde sig för att kalla den “Only the Paranoid Survive”. Det är en på många sätt smått fantastisk titel. B…
Ledarskap och AI
9 april 2022
Även om vi ofta talar om AI som något som tar över de enkla jobben, saker som att fylla i formulär eller sortera data, så ter det sig faktiskt som så att den riktigt stora revolutionen kommer att vara…
Innovationsteater. ”Vi säger saker som vi hört innovativa människor säga. Vi imiterar och kopierar, för då känns det åtminstone som att vi gör något.”
21 juni 2018
Det kan knappast ha undgått någon som inte varit i koma de senaste åren att storföretag fått någon slags startup-feber. Vart och vartannat företag talar om att bygga en entreprenöriell anda, och störr…
Innovationsambition
1 september 2021
Danmark, som håller på att bli mitt nya hemland, är spännande på många sätt. Danskarna har en avslappnad attityd till många saker, inkluderande uttal och alkoholpolitik, och ses allmänt som en rätt lu…
Myten om Den Stora Ledaren
23 december 2021
Oberoende om vi söker våra exempel från ledarskapsböcker, från underhållningens värld, eller från berättelser i tidningar (såsom denna!), så är att bli en ledare ofta synonymt med att söka ideal att e…
Cosmo management
29 april 2022
Det är ett stridsrop som hörts mången gång, och som blir allt mer inhärdigt: “Vi måste ha praktisk kunskap om företag, inte abstrakt teoretiserande!” Stridsropet hörs från såväl styrelserum som från l…
Att kunna produkt
28 november 2021
Det finns många saker vi beskylls för i Finland. Vi kan inte sälja, inte föra oss i möblerade rum, inte ta risker, inte tänka kreativt, och så vidare. Sant att sägandes så undrar man ibland när man lä…
Digitaliseringens kranka blekhet
21 maj 2015
Precis hemkommen från en kodarkonferens i Budapest, dit jag åkt för att ge en keynote om vår brist på innovationsambition, bläddrar jag i min mail och hittar ännu ett nyhetsbrev som andlöst berättar f…
Att leda är att misslyckas en smula
2 december 2021
Böcker om ledarskap tenderar att vara manualer i att lyckas, eller åtminstone försöker de hårt. Vi kunde till och med säga att ledarskapsforskningen, i alla fall i bredare termer, primärt är en bransc…